Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nemoci

27. 12. 2014

Všenky
Lze si je donést z obchodu se senem. Jsou to 1 – 2 mm velcí žlutobílí parazité, velmi čile se pohybující v srsti, živí se šupinkami kůže. Nejsou přenosní na člověka ani další domácí zvířata (pes, kočka, ptáci). Vyvolávají úpornou svědivost. Nejčastěji se vyskytují okolo uší, na zadních nohách nebo v rozetách. Při větším výskytu všenek u morčátka, lze na chlupech vidět hnidy tedy vajíčka všenek. Hnida je přímo na chupu (chlup je jimi jakoby obalený).

Aplikace přípravku Frontline, Stronghold, Arpalit Neo.


Kokcidióza
Je to parazitární onemocnění hlavně tenkého střeva, u zdravých zvířat může být příčinou mírného průjmu, příp. hubnutí. U březích samic, mláďat a u stresovaných zvířat (průvan, časté transporty, nevhodné zacházení, špatná hygiena chovu atd.) může způsobit rychlé úhyny bez jakýchkoliv příznaků. Použití přípravků proti kokcidióze doporučí veterinární lékař.

Doporučuje se preventivně přeléčit 2x za rok všechna morčátka proti kokcidióze, zvláště morčátka chovaná s králíčkem. Při prevenci lze podat sulfadimidin, Aldifal či ESB 3 ve vodě. Jedna kůra proti kokcidiím se podává 3 dny po sobě, poté 3 dny přestávka a znovu opakovat 3 dny.

Vždy 2x do roka naše morčátka přeléčujeme preventivně proti kokcidioze - na jaře (před připustěním samic) a na podzim


Plísně a svrab
Proto doporučuji při svrabu i plísni podávat SanGrim na posílení imunity.

Plíseň většinou morčátko nesvědí. Na plíseň se používá Imaverol. Při postižení je vhodné morčátko vykoupat v roztoku Imaverolu ředěného vodou - 1:50 a nebo postříkat rozprašovačem. Imaverol se neoplachuje. Lokálně lze použít i různé masti - Nizoral, Imazol či Lamisil.

Účinné látky na léčbu lidí - Betadine, Pimafucort mast, zinkový krém, Batrafen roztok, Lamisil tablety, Cutivate krém, Exoderil roztok, Imazol mast - Při včasném odhalení postačí Cutivate krém a Exoderil - léčba cca 14 dní. Při pozdním odhalení se může vyzkoušet vše a občas je nutné vystřídat, protože si plíseň zvykne a přestane se léčit. Zkrátka je to drsné.

Proti plísni morčat je vhodný šampon Medivet, kterým se myjí v intervalu cca 3 dnů dle potřeby a nechává se 10 - 15 minut působit. Dále šampon Nizoral a postřik Imaverol, který je k sehnání u veterináře a ředí se v poměru 1:50. Morče se jím postříká do mokra a léčba se také opakuje cca měsíc. Nemoc je velmi zdlouhavá a vyžaduje trpělivost.

POZOR!! plíseň je přenosná na člověka. Vyzkoušeno na vlastní kůži, kdy jsem se nakazila na návštěvě, protože jsem o plísni v chovu nevěděla.

Při svrabu se morčátko úporně drbe, vypadává srst, mohou se tvořit strupy nebo šupinky.

Na svrab se osvědčil Ivomec. U dospělého morčete aplikujte 0,3ml na kůži. Při pokročilém stadiu je už nutná injekční aplikace léku. Aplikaci je nutné po 7 dnech zopakovat. Ivomec se nesmí podávat březím a kojícím samicím.
Svrab se běžně nachází pod kůži, imunitní systém morčátka jej drží v omezeném výskytu. Jestliže selže imunitní systém, svrab se přemnoží a způsobuje potíže. Přípravky typu Arpalit, Biokill, Nestomosan na svarb moc nepůsobí, protože neničí jeho vajíčka a larvy, které jsou pod kůži.


Průjmy
Při průjmu spojeným s dalšími zdravotními problémy (nechutenství, naježená srst, neochota k pohybu, apatie atd.) neprodleně navštivte veterinárního lékaře.
Průjem může být způsoben:
- zánětem střev
- střevními parazity - kokcidie či giardioza a jiní
- infekce
- po podávání ATB
- řidší stolice se může objevit po dietní chybě


Pro obnovení střevní mikroflóry je vhodné podávat Hylak, Probican,ev. netučný Actimel, bobečky od zdravého morčátka.
Dieta u morčat nemá význam, zvíře se může při dietě spíš ještě více oslabit. Navíc zažívací trakt morčátek musí mít stále přísun potravy. Proto doporučuji při omezeném příjmu potravy hned dokrmovat. Dále podávat tekutiny, nejideálnější je netučný Actimel ředěný vodou s glukopurem.


Nechutenství může být způsobeno přerostlými zuby. Veterinární lékař je odlomí. Při nechutenství je nutné morčátko dokrmovat, ikdyž klade odpor! Někdy naopak se stane, že si morčátko zub odlomí samo, není to důvod k panice, zoubek mu doroste.
Dále nechutenství může být způsobeno infekční nemocí (vždy doprovázeno průjmem) nebo zabodnutým senem v tlamičce.


Dokrmování dospělého morčete Při podávání ATB morčátka ztrácela chuť k jídlu. Podáváme rozmixovanou zeleninu či ovoce, ovesné vločky, seno (důležité pro výživu!!) a vodu. Na zahuštění zelené granule (peletky) a také glukopur, pro dodání energie, a dětský vitamínový sirup Pikovit. Morčátko krmíme alespoň 4x denně (v době dovolené 6x denně) 2-4ml.


Vypadávání chlupů -línání
Na jaře je to běžný jev, morčátka obnovují srst.
Další příčiny vypadavání srsti:
- plíseň, svrab
- hormonální změny po porodu
- po podávání Maxitrolu

Není-li línání způsobeno plísní či svrabem, stačí morčátku podávat dostatek zeleniny a trochu rozdrceného pangaminu. Během pár dnů se začnou objevovat nové chlupu a do 3 týdnů srst doroste.


Zánět oka
U Spolehlivě zabírají kapky Gentamicin.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář