Jdi na obsah Jdi na menu
 


Druhy

27. 12. 2014

Stavba těla je stejná pro všechna plemena:

Morčata mají mít tělo silné, dobře osvalené, kompaktního tvaru, mírně podsadité a zakulacené. Dobře vyvinuté dospělé morče váží 900 až 1200 gramů, přednost se dává větším jedincům. Kvalitní a dobře živená morčata váží 500g již ve věku 3 měsíců.
Hlava široká a tupá, při pohledu ze strany je nos zahnutý ,oči a uši daleko od sebe. Oči jsou velké, kulaté a vypouklé, s mírným výrazem. Neosrstěná ouška jsou šikmo nasazená, ohnutá dolů, uprostřed mají vlnku.
Krk silný a krátký, plece vysoké, široké a dobře vyvinuté. Hruď hluboká, široká a plná, hřbet krátký, široký, rovný.
Končetiny krátké, rovné a silné. Přední končetiny mají čtyři, zadní tři prsty, délka drápků má být upravena tak, aby morče mohlo držet tlapky rovnoběžně na zemi. Zadní končetiny mají být zakulacené a masité, nesmí být vidět kosti.

 

Mohér

   

Morče mohér je vlastně kudrnatá angora, popis plemene je shodný, rozdíl je pouze ve struktuře srsti. Tento druh má po těle rozloženy nejméně 4 rozety, žádoucí je jich však více, alespoň 8. Víry nemusí být pravidelně  rozloženy, ale pokud jsou, dává se jim přednost. Tyto víry musí být čistého tvaru, velké a kulaté. Zdvojené  rozety a srst dělící se do pěšinek jsou vadné. I u tohoto druhu padá dlouhá srst přes oči, stejně jako u peruánce, nebo alpaky. Rozety rozložené po těle však činí toto morče jakoby "stále neupravené", neboť víry srst roztáčí do všech stran. Pod dlouhou vlnitou srstí jsou však rozety ukryty tak, že nejsou vidět, proto pozor na záměnu.

 

 

Alpaka

 

 je plemeno s dlouhou a vlnitou srstí, stejně jako u peruánce je pony na hlavě a po jedné rozetě na každé kyčli. V počtu a rozložení rozet je tedy toto plemeno s peruáncem shodné, strukturou srsti se zase shoduje s plemeny texel a merino. Rozety pod dlouhou srstí téměř nejsou vidět.

Angorské morče

  

Morče angorské je vlastně dlouhosrstá rozeta. Tento druh má po těle rozloženy nejméně 4 rozety, žádoucí je jich však více, alespoň 8. Víry nemusí být pravidelně rozloženy, ale pokud jsou, dává se jim přednost. Tyto víry musí být čistého tvaru, velké a kulaté. I u tohoto druhu padá dlouhá srst přes oči, stejně jako u peruánce. Rozety rozložené po těle však činí toto morče jakoby "stále neupravené", neboť víry srst roztáčí do všech stran.

 

Anglický rex
 

Srst je kudrnatá, velmi hrubá, kolmo odstávající od těla. Je relativně krátká a pružná, hluboko zasazená, na hlavě a na břiše bývá kratší než na ostatních částech těla. Mutace způsobující tuto zvláštní strukturu srsti se dědí recesivně.

Chová se v různých barvách, z nichž ne všechny jsou uznány. Oblíbení jsou tříbarevní rexové, často se chovají i černí, bílí a červení.

 

Anglické (hladké obyčejné)

Srst těchto morčat je rovná a krátká, s délkou do 3 centimetrů bez přesahujících delších chlupů, bez vírů a pěšinek. Podsada je jemná, krycí chlupy hrubé. Žádoucí je lesklá srst, matná srst naznačuje nedostatečný výživový stav.

Hladkosrstá morčata jsou uznána ve většině barev. U jednobarevných morčat má být barva celistvá, bez žádných světlejších nebo tmavších míst. U barev aguti je žádoucí po celém těle rovnoměrný ticking.

 

Bezsrstá morčata   
 

Baldwin

Baldwin se od skinny morčete liší jak vzhledově tak geneticky. Oproti skinny je celé absolutně holé. Tento druh vznikl v Americe v Kalifornii, kde ho chovatel Calor Miller získal křížením bílých crestedů.

- zajímavostí je, že se morčata rodí zcela osrstěná a ažpostupem času svou
srst ztrácí
 

Ze spojení : Baldwin  x Baldwin = 100% Baldwin

                   Baldwin x morče se srstí  = můžeme dostat osrstěná morčata s genem pro Baldwin

Skinny

 

Skinny morčátko je bezsrsté, jen na nose, uších nebo tlapkách se objevují poslední "zbytky" srsti.

Tento druh byl vyšlechtěn v Kanadě, kde ve výzkumných laboratořích usilovali o bezsrsté morče. První morčata byla bílá s červenýma očima takzvaní albíni.

Ze spojení: Skinn x Skinn = 100% Skinn

                  Skinn x morče se srstí = Normální morče s genem pro Skinny

                  Skinn x Morče s genem pro Skinn = 50% normální morče s genem Skinn

                                                                           50% Skinny morče

-jsou to oba dva  jiná genetická mutace morčete a proto se nesmí Baldwin se Skinny křížit
-trochu více zarostlé skinny morčátko, kdy mu chloupky přerůstají přes záda a skoro po celém těle se  nazývá  drátěnka. Na  chlupaté morče má moc málo srsti a na skinny je zase moc zarostlé. Jsou vhodní jako  mazlíčkové, ale do chovu  nevhodní.

 
Coronet

 - Srst dlouhá až 20 cm, rovná, hladká. Má vír na hlavě - korunku. Korunka musí mít kulatý tvar a její středový bod nesmí být větší než špendlíková hlavička.Nesmí ubíhat do pěšinky.Dlouhá srst narůstá od temene hlavy a za ušima spadá podél těla volně dolů. Na hlavě je srst kratší, přiléhá k hlavě, žádoucí jepouze delší srst na tvářích.

Srst potřebuje pravidelnou péči , toto morče lze pro lepší údržbu srsti stříhat.
 

Sheltie

 

miminka

Má hladkou rovnou, hustou, lesklou srst, souměrně dlouhou, dorůstající délky až 20cm. Dlouhá srst narůstá od temene hlavy a za ušima spadá podél těla volně dolů. Na hlavě je srst kratší, přiléhá k hlavě, žádoucí je pouze delší srst na tvářích.

-toto plemeno vyžaduje větší péči o srst ,pro usnadnění ho lze ostříhat.

 

Texel:
 

miminka                                                                                                dospělé

Má zvlněnou, krepovitou srst, souměrně dlouhou, dorůstající délky až 20cm, rostoucí kolmo od těla. Jednotlivé pramínky srsti se stáčejí do spirál. Dlouhá srst narůstá od temene hlavy a za ušima spadá podél těla volně dolů. Na hlavě je srst kratší, přiléhá k hlavě, žádoucí je pouze delší srst na tvářích.


Toto plemne češeme jen velmi opatrně ,nebo lépe, úbec ne . Můžeme je rozčesat před koupání.

Švýcarský teddy
 

dospělé                                                                                      měsíční miminko

Morče má polodouhou srst - cca 6 cm. Srst je souměrně dlouhá, hustá, měkká a krepovitá, roste kolmo od těla. Nemá mít žádné rozety, pouze je tolerována korunka.

Toto morče se koupe minimálně 3 týdny před výstavou , aby srst mohla znovu odstát od těla.
 

 


 
  

 
 
 

 

 
 

 

 

Merino

 

miminko                                                                                        dospělé

-má zvlněnou, krepovitou srst, prameny se stáčejí do spirál,Srst je dlouhá, dorůstá délky asi 20 cm a roste od těla, je hustá a lesklá.Srst na hlavě je kratší,žádaná je pouze dlouhá srst na tvářích, které se říká licousy. Na hlavě morčete je čelní rozeta (tzv. korunka). Tato korunka je umístěna na průsečíku pomyslných os spojujících oko s protilehlým uchem. Rozeta je kulatá a dostatečně otevřená. Její střed není vetší, než špendlíková hlavička. Není zdvojený a neubíhá do pěšinky.

Toto plemeno češeme jen velmi opatrně hřebenem se širokými zoubky nebo vůbec ne,kvůli zachování kudrnaté srsti, která je pro ně charakteristická. Můžeme je rozčesat před koupáním a pak necháme srst opět zvlnit.


 

Rozeta:

Toto je rozeta nestandart

Rozeta má pravidelně po celém těle rozloženy vírky (rozety) - má jich být 8 - 4 tvoří pás kolem těla (2 jsou na hřbetě, 2 na bocích), další 2 na kyčlích, 2 na zadku. Žádoucí jsou rozetky nad nosem, ale nebývají pravidlem. Mezi jednotlivými rozetami se tvoří hřebeny - ty mají být rovné, vzpřímené a pevné.
Srst je hrubší než u ostatních plemen a neměla by být delší než 3,5cm.

-Ze všech standardem uznaných plemen je chov tohoto plemene nejtěžší

Specifikem pro plemeno rozeta je osm vírků (můžeme říkat také „rozet“) rozmístěných po těle morčete. Vírky musí být přesně umístěny na určených místech.Je žádoucí aby vírky měly stejnou velikost, nesmí se uzavírat, musí být seřazeny pěkně v linii, aby srst, kterou jsou mezi sebou spojeny, vytvořila pěkné a rovné hřebeny, středové body vírů musí být všechny stejné, velikosti asi jako špendlíková hlavička.

-Náš standard je k rozetám přísný.

Nepřípustné je vírek na hlavě. Pravdou je, že narozená miminka mají na čele jakýsi „rozcuch“ připomínající korunku, ten se ale do 4 týdnů uzavře v pevné číro.

-Je-li třeba rozety koupat, učiníme tak alespoň měsíc před výstavou.

V každém vrhu, a to, i když jsou oba rodiče výstavní a registrovaní, se mohou narodit (a je to pravidlem) jak „standardní“ zvířata tak „mazlíci“.

Americký teddy

 

Vzhledově je americký teddy shodný s anglickým rexem, ale geneticky je odlišný. Srst může být dvou typů: a)hrubá a tvrdá nebo b)měkká "plyšová".

 

Anglický crested
(anglické chocholaté morče)

Od hladkého obyčejného jej odlišuje rozeta na čele, která má stejnou barvu jako ostatní srst. Vír musí být umístěn uprostřed čela a má být co největší a pravidelný, kulatý, dědí se dominantně.

Srst je hladká, přiléhavá a má málo podsady.

Mohou se chovat v nejrůznějších barvách, ale nejčastěji se vyskytují v barvách aguti a jednobarevná (černá, červená, bílá a krémová).

 

Americký crested
(americké chocholaté morče)

Toto plemeno je zcela shodné s anglickým crestedem, jediným rozdílem je barevné odlišení čelní rozety od barvy ostatní srsti. Tato tzv. koruna má bílou barvu. Žádoucí je koruna celistvě bílá, ale často bývá bílá jen její část. Vír se dědí dominantně.

Chovají se v různých barvách, nejčastěji jako červená, černá, zlatě zbarvená a buff.

 

Peruánec
                

Srst je dlouhá, lesklá, na dotyk hebká. Na tvářích je srst kratší, není však přilehlá jako u šeltie, ale odstává a opticky proto působí delším dojmem. Na kyčlích je po jedné rozetě, které nejsou příliš patrné, neboť velmi dlouhá srst rozety překrývá. Všechna srst od těchto rozet roste směrem k hlavě, proto srst dopředu přes hlavu a přes oči a tvoří ofinu ("pony"). Morče tedy vypadá často úplně stejně zepředu i zezadu. Maximální délka srsti neexistuje. Dlouhá srst se dědí recesivně.

Péči o srst je potřeba věnovat dostatek času a zvíře podle potřeby koupat a srst kartáčovat. Pokud nemáme na tuto péči čas, je lepší takové morče ostříhat. Zastřihuje se také srst chovných jedinců.

Lunkarya

Není doposud uznané ve standardech morčat,Lunkarya již znatelné znaky má, jde o vlnitou srst podobnou pudlům, délkou připomínající peruánce, která tvoří nepravidelné víry, se dvěma rozetami na kyčlích.

Curly

Co se týče krátké varianty, jedná se o pudlovitou srst, kolmo rostoucí k tělu, o délce 1–1,5 cm, bez jakýchkoliv vírů. Curly již mají německé standardy.
 

 = Protože se jedná o křížence rex + Am. teddy + CH. teddy, je nutné při chovu tohoto zvířete používat morčata pouze bez texl genu. V praxi to znamená, že samec Lunkarya + samice Peruánec = první generace nositelů genu, a ve druhé generaci je již v 50 % Lunkarya – Peruánec s charakteristickými dvěmi rozetami na kyčlích. Stejně lze použít samec Lunkarya + samice Šeltie = opět generace nositelů, ve druhé generaci Lunkarya – Šeltie. Pokud pro chov použijeme zvíře, které má texl gen, vznikne podle dostupných informací ve druhé generaci angora.
Samozřejmě je jednoduší způsob chovu základní chovný pár, ale ten, vzhledem k tak mladému plemenu morčete, má vyšší pořizovací cenu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář