Jdi na obsah Jdi na menu
 


Block molly

24. 10. 2015

Black molly  je mírumilovná, hejnovitá, vytrvalá, sametově černá ryba. Krmte často rostlinnou potravou. Ideální ryba pro začátečníky. Na kvalitu vody nejsou kladeny téměř žádné požadavky. Normální voda z vodovodu je vždy dostačující. Teplota vody by se měla pohybovat mezi 26 až 28°C. 2°C výše nebo níže od této hodnoty nezpůsobuje žádné problémy. Dobře snáší i menší množství soli ve vodě. Nádrž by měla být dobře osázená, aby se rybky mohly schovat. Jako každá živorodka produkuje větší množství odpadních látek, takže pravidelná údržba akvária je nutností. Black molly vznikla umělým vyšlechtěním z divoké formy (Živorodka ostrotlamá). Křížení ale probíhá dál, takže dnes není vzácností narazit na křížence s jinou divokou formou (Živorodka velkoploutvá). Podobně byly vyšlechtěny i další barevné variety Gold a Silver a také Ballon. Všechny variety se navíc mezi sebou ochotně kříží, takže barevná škála je dnes nepřeberná a je velmi těžké odhadnout, jakou barvu budou mít mláďata. Pokud nejsou chovány v jedné barevné línii, může stát, že část mladých v jednom vrhu bude černých, část zlatých a část dvojbarevných. Početné je i rozšíření variety lyra (vykrojená ocasní ploutev) u všech barevných mutací. Původní divoká forma je stříbrné barvy, s lehkým kovově modrým nádechem. Samci mají žlutooranžové konce ocasní a hřbetní ploutve s výraznou černou skvrnou. Pod tlamkou a na břiše je žluté zabarvení. Samice jsou stříbrné, nevýrazné.

 

ODCHOV

Je velmi snadný. Gravidita trvá přibližně 30 dní. Rodí zpravidla 20 mláďat, která jsou velká cca 1 cm a ihned přijímají běžnou potravu (největší zjištěný počet narozených mláďat je 92). Vhodné je samici po porodu odlovit, občas požírá své mladé. Samci dospívají po cca 4-5, samice po 5-6 měsících. Samice, která se již spářila, je schopná opakovaných porodů (3-8) bez přítomnosti samečka (spermie má v zásobě).

 

KRMENÍ

Všežravec - v absolutním smyslu slova. Jestliže se nějaká ryba je schopná užrat k smrti, pak právě všechny variety Mollyn. Základem stravy by měla být pestrost. Konzumují zelené krmivo (salát, špenát, mrkev, hrášek...), vločkové, granule, živé i mražené krmení, řasy, korýše. Zelená složka by v potravě neměla chybět.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář