Jdi na obsah Jdi na menu
 


Achatina Achatina

27. 12. 2014


Achatina Achatina je největší suchozemský hlemýžď na světě. Tento druh je velmi vyhledávaný kvůli své velikosti a také nedostupnosti. Achatiny achatiny žijí v hustých a vlhkých lesích Afriky. Jejich populace ve volné přírodě se rapidně snižuje. V jejich domovině je považována za velmi chutný druh k jídlu.

Původ
Ghana, Nigérie, Libérie, Sierra Leone, Togo, Pobřeží slonoviny.

Délka života
Do 10-ti let, obvykle však 5-7 let. V zajetí mají možnost dožít se vyššího věku, protože v přírodě často zemřou vyčerpáním po nakladení snůšky. V zajetí tato situace většinou nenastane, protože v teráriu mají dostatek potravy.

Podmínky chovu
Vlhkost vzduchu by měla být 80-95%, u toho druhu je dodržování vlhkosti zvláště důležité. Teplota jim vyhovuje 25-30°C. Tento druh je asi nejnáročnější na chov ze všech achatin, a to hlavně kvůli náročnosti na stabilní podmínky. V oblasti, kde volně žijí, je rozdíl teplot mezi dnem a nocí pouze 2-4°C.

Velikost
Průměrná délka ulity je 18 cm, to však platí jen u největšího poddruhu var. achatina. Jiné poddruhy jsou menší. Největší nalezená achatina achatina měla 27 cm ulitu a vážila 900g.

Váha
Až 500g, nejtěžší však měla 900g.

Vzhled
A. achatina má mnohem zavalitější ulitu než a. fulica. Základní barva ulity je žluto-oranžová, na které jsou černo-hnědé klikaté pruhy (z toho je odvozen název tygří hlemýžď). Charakteristickými rysy pro a. achatinu jsou výrazné ,,V,, na konci nohy (stejně jako mají archachatiny) a také drsná struktura kůže, což je však od archachatin odlišuje. Collumela je červená někdy až červeno-modrá.


Rozmnožování
A. achatina je pohlavně zralá za 21 až 24 měsíců. V zajetí díky dostatku potravy je tato doba asi poloviční. Nevýhodou však je, že se zde neochotně páří. Po spáření obě achatiny snesou 30-300 vajíček. Vajíčka jsou oválná, špinavě žlutá a dlouhá 8-8,7 mm. Líhnutí vajíček je závislé na teplotě, obvykle za 10 až 31 dní po nakladení. Další všeobecné informace o páření achatin viz. achatina fulica.

Poddruhy
Velké poddruhy, velikost ulity 15-20 cm a červená columella.
Achatina achatina var. achatina
Achatina achatina var. roseolabiata
Achatina achatina var. depravata (ulita je celá žlutá až žlutohnědá bez tmavších pruhů)
Malé poddruhy, velikost ulity do 15 cm.
Achatina achatina var. elegans
Achatina achatina var. monochromatica (ulita je žlutá až žlutohnědá bez tmavších pruhů)
Achatina achatina var. togensis
Achatina achatina var. bayoli
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář